2015. július 1., szerda

Menekültekről hiszti nélkül

Összekuszálódott a sok adat a menekültekkel kapcsolatban? Nem tudod már követni, hogy mi mennyi? Ez a cikk neked szól!

1. Menekülthelyzet a világban

Az UNHCR 13,9 millióra becsüli azok számát, akik 2014-ben üldöztetés vagy konfliktushelyzet miatt elhagyni kényszerültek otthonukat. Az összes otthonát elhagyni kényszerülők (korábbiakkal együtt) mintegy 60 millióan vannak. Hat Magyarországnyian.

A legtöbben saját országukban keresnek menedéket. A kivándorlók többsége illegális utakat jár be, nem kér menedékjogot. A legnagyobb befogadó ország Törökország (1,59 millió), Pakisztán (1,51 millió), Libanon (1,15 millió), Irán (0,98 millió) és Etiópia (0,66 millió) volt 2014-ben.


Hivatalosan kérelmet 866 ezren nyújtottak be, 45%-kal többen, mint 2013-ban. A rekord-év 1992 (balkáni háború éve) volt, közel 900 ezer kérelemmel (tehát közel járunk). A kérelmek nagy részét Európa kapta (714 ezer), közel dupláját az előző évinek.

A legnagyobb befogadó országok (a benyújtott kérelmek száma alapján): Németország (173 ezer), USA (121 ezer),  Törökország (87 ezer), Svédország (75 ezer), Olaszország (64 ezer).


Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a menedékkérők száma az EU-ban is.


Leginkább a szír (122 ezer), afgán (41 ezer), eritreai (37 ezer), koszovói (38 ezer) és szerb (31 ezer) bevándorlók száma ugrott meg. 


2. A 2014-2015-ös migrációs hullám előtt Magyarországra érkező, tartósan itt élő külföldiek

A különböző források (KSH, Helsinki Bizottság, stb.) egyetértenek abban, hogy Magyarországon 2013-ban mintegy 140 ezer külföldi állampolgárságú személy élt. 82%-uk magyar anyanyelvűnek és nemzetiségűnek vallotta magát.


Az ideérkezők mintegy fele a családegyesítést, további 36%-uk a munkavállalást jelölte meg a bevándorlás okaként. Mindössze 1748-an érkeztek menekültként.


Végzettségük magasabb a magyar átlagnál: 30%-uknak felsőfokú végzettsége van.

A munkaügyi adatfelvételben feltett kérdések alapján, ennek a körnek nem igazán vannak migránsokra jellemző problémái a munkaerőpiacon, mivel beszélik a nyelvet, elfogadjuk a diplomájukat (noha leginkább mégis ez jelent gondot), mind vallási, mind származási értelemben hasonulnak a befogadó országhoz. A migráns népesség 45%-a rokoni / baráti segítséggel jutott munkához.

20-64 éves korcsoporton belül az EU tagországokból bevándoroltak foglalkoztatási rátája 66%, a máshonnan érkezőké 63%, a Magyarországon született népességé szintén 63%. A külföldiek esetében még a magyarokénál is nagyobb a különbség nők és férfiak foglalkoztatottsága között. Az EU országokból érkező férfiak 84%-ának, a nők közül kevesebb, mint felének van munkája (a magyar adat: 69% vs 57%).

Az EU tagországokban általában jellemző, hogy a más EU országokból érkezők foglalkoztatási rátája jóval magasabb a fogadó országénál, az európán kívüli országokból érkezőké azonban alacsonyabb.

3. Menekülthelyzet itt és most

A 2014-ben hazánkba érkező 41 ezer menekült fele koszovói volt.


A Bevándorlási Hivatalt a hatalmas szám teljesen lebénította. A benyújtott kérelmek alig 12,7%-áról született döntés, amit csak részben magyaráz, hogy a kérelmezők egy része az eljárás lezárultát megelőzően elhagyta az országot. A kérelmet benyújtók közül 240-en kaptak menekült státuszt, és további 236-an kiegészítő védelmet. Ez a benyújtott összes kérelem 9,4%-a.


2015 első 5 hónapjában több mint 50 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon. Ennél többen csak Németországban kérelmeztek menedékjogot.


Az ezer lakosra jutó menekültek aránya nálunk a második legmagasabb (Svédország után) az EU-ban.

1 megjegyzés:

  1. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

    Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

    Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

    E-mail: progresiveloan@yahoo.com
    Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm



    VálaszTörlés