2014. november 7., péntek

Könyv (tudod: papírból van és lapozgatni lehet) vagy e-book?

Az amerikai Statista szerint, az e-book piac évi 43%-os növekedés mellett a teljes amerikai könyvkiadás 25%-át fedte le 2013-ban. A világpiacon a részesedése 2012-ben 15% körül alakult (Price Waterhouse Coopers adata) és folyamatosan növekszik. A PWC szerint, az e-book piaci részesedése 2016-ra a 18%ot is elérheti világszinten. A legnagyobb vevők Észak-Amerika és Ázsia. Európa - azon belül is különösen Közép- és Kelet-Európa - részesedése az e-book piacon alacsony.

Ezért hát a magyar trendeket sem az e-book jelentette áttörés magyarázza, bár nem találtam e-book értékesítésre vonatkozó magyar statisztikai adatot.

Az Európai Kiadók Szövetségének 2012. évre vonatkozó jelentése szerint, a teljes európai könyvpiac 22,5 milliárd euró árbevételt hozott, évek óta csökkenő trend mentén. A portfólión belül a gyermekkönyvek aránya nem változott, a tankönyveké pedig a szakmai, szépirodalmi és egyéb könyvek rovására nőtt.


A magyar könyvkiadás a kiadványok számának növelése és a példányszámok csökkentése révén próbált talpon maradni a rendszerváltást követően. A csúcsévben, 1990-ben 113 millió, 2013-ban már csak 26,3 millió darab könyvet adtak ki. Ugyanakkor, a kiadványok száma közel megduplázódott 1990 és 2008 között (azóta az is csökken).


A példányszámok csökkenését leginkább a szépirodalmi és ismeretterjesztő kiadványok sínylették meg.


A legtöbb szépirodalmi művet csak egy-kétezer példányban adják ki.


Az egyes kiadványtípusokon belül a legnagyobb hányadot minden évben a szakirodalmi kiadványok képviselték. Számuk 2008-ban érte el a csúcsot: 5346-ot, azóta ismét csökkenésnek indult. A szépirodalmi könyvek száma hasonló, bár kevésbé látványos trendet mutat, a gyermek és ifjúsági könyvek, valamint a tankönyvek száma az elmúlt években ismét növekedésnek indult. A tankönyvpiacon 2013-ban még nem érvényesült a vonatkozó politikai döntés hatása.


A magyar szerzők részesedése az összes példányszámon belül 60% feletti. A szépirodalmi (31%), a gyermek (50%) és egyéb (47%) könyvek kivételével minden típusnál meghaladja a 65%-ot.


A kiadványszámok tekintetében legdinamikusabb növekedést az ifjúsági és gyermekkönyvek piaca mutatta fel, noha példányszám vonatkozásában az is meredek csökkenést mutatott. A növekedési potenciált a 6 év alatti célközönség megcélzása adta, de a többi korcsoport kategóriában is emelkedett a kiadványok száma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése