2013. február 1., péntek

A Magyar Posta nemzetgazdaságban betöltött szerepe


A Magyar Posta nemzetgazdasági szerepe a GDP-hez való hozzájárulásban és a foglalkoztatásban betöltött pozíciója miatt jelentős. 2010-ben a Magyar Posta árbevétele a GDP 0,38%-át tette ki. A 2004 óta bekövetkező GDP arányos növekedésnek két oka is van. Egyrészt, a Posta árbevétele 2008-ig az inflációt (és a GDP növekedést) meghaladó ütemben növekedett, azóta stagnál. Másrészt, a 2009. évi 6,8%-os GDP visszaesést az alacsony (1,2-1,4%-os) növekedés (illetve a 2012 évi recesszió) miatt azóta sem sikerült ledolgozni. 


A postai dolgozók átlagos állományi létszáma 44 ezerről 34 ezerre csökkent az elmúlt 10 év alatt, 2004-ben 40 ezer fő volt. Az ábra Magyarország vonatkozásában pontatlan: 2004-ben még az összes foglalkoztatott 1%-át, 2010-ben 0,9%-át foglalkoztatta a Posta. Ez az érték nem csak nemzetközi összehasonlításban magas (ha a többi adat pontos, akkor ez lenne a legmagasabb érték az EU-ban), hanem annak fényében is, hogy a GDP-hez való hozzájárulásból a Posta kevesebb mint fele ekkora mértékben részesedik. Tehát egy postai alkalmazott kevesebb mint fele annyi hozzáadott értéket állít elő, mint egy átlagos magyar alkalmazott. 


Másrészről, nem elhanyagolható szempont,  hogy Magyarországon eleve kisebb az egy főre jutó levélforgalom, mint szinte bárhol az EU-ban, ezért az egy postai alkalmazottra jutó levélforgalom értéke is igen alacsony. 


Harmadrészt, a nemzetközi összehasonlító adatok alapján a Magyar Posta az EU 6. helyét foglalja el 100 ezer főre vetített postai alkalmazottak száma szerint. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése