2012. december 12., szerda

Túlsúlyos problémák



A 2009-ben végrehajtott Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) volt az utolsó olyan felmérés Magyarországon, amely nem csak bediktáltatta a lakossággal a magasság és testsúly adatokat, hanem ellenőrizte is azokat (vagyis ténylegesen megmérték). A felmérés során az derült ki, hogy a felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) túlsúlyos vagy elhízott, és mindössze 1,8%-uk sovány. 


A nemzetközi (OECD) felméréshez minden évben bekérnek a lakosságtól saját bevallás alapján testsúly és magasság adatokat, hogy kiszámítsák és nemzetközi szinten összehasonlítva publikálják az túlsúlyosak és elhízottak együttes arányát. 

Saját bevallás szerint a lakosság közel 20%-a túlsúlyos. Ez a legmagasabb arány az EU-n belül, de hozzá kell tennünk, hogy nem áll rendelkezésünkre EU/OECD szintű tényleges túlsúly felmérés adat, és a mért közel 62% valamint a bevallott 20% között akkora a különbség, hogy amellett a néhány százalékpontos országonkénti eltérések egyáltalán nem relevánsak statisztikai értelemben.


A túlsúly probléma már a gyerekkorú népességben jelentkezik: az 5-17 éves korosztályon belül is jelentős az túlsúlyosak és az elhízottak együttes aránya. E tekintetben Magyarország szintén az elsők közé tartozik az EU-ban, csak a görögök előznek meg bennünket. 


A túlsúly elleni küzdelem egyik alapvető eszköze a megfelelő mennyiségű és összetételű táplálkozás. Magyarországon 2010-ben a szénhidrátbevitel optimális szintre csökkent. A zsiradékfogyasztás csökkenése is rekord mértékű volt, és a fogyasztáson belül a növényi eredetű zsiradékok aránya nőtt. Ennek ellenére, a zsiradékfogyasztás továbbra is meghaladja az optimális szintet. Az egy főre jutó napi tápanyagfogyasztás 2010-ben 12 750 kJ volt, ami az elmúlt években regisztrált csökkenő trend ellenére 17%-kal meghaladja az ajánlott mennyiséget.


A másik mód túlsúly problémánk kezelésére, a rendszeres testmozgás. Szintén a 2009-es ELEF felmérésből derül ki, hogy a felnőtt lakosság mintegy fele végez intenzív testmozgást, miközben minden ötödik felnőtt még 10 perc sétát sem ejt meg naponta. 

1 megjegyzés:

  1. Kedves blogot író és olvasók!

    Először is elnézéseteket szeretném kérni, hogy ilyesmivel töröm meg a hasznos tanácsokat, és sikertörténeteket!

    Végzős pszichológus hallgató vagyok és témám a túlsúllyal kapcsolatos. Nehezen gyűlik össze a követelményeknek megfelelő létszám, ezért a segítségeteket szeretném kérni.
    Kutatásommal szeretnék közelebb kerülni az elhízás pszichológiai hátteréhez, így akik nem zárkóznak el ettől a megközelítéstől és van egy kis idejük a teszt kitöltésére, azokat kérem segítsenek. (főként azok segítségét várom, akik maguk is túlsúllyal küzdenek)
    A teszt kitölthető online, az alábbi linken:
    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dDQ5cWZUcmJHNWRUTmRPSHREV3ltVEE6MQ

    Nem árulok zsákbamacskát, így itt is szeretném jelezni, hogy a tesztkitöltést egy rövid találkozó követi, ahol egy rajztesztre kérem a résztvevőket (nem a rajztehetség a lényeg!).
    A részvétel teljesen anonim! Mivel a részvétel önkéntes, így bármikor visszaléphettek!

    Előre is nagyon köszönöm Nektek!

    További kitartást, és energiát mindenkinek a fogyáshoz, vagy súlya megtartásához!

    Szép napot!
    Évi

    VálaszTörlés