2012. október 1., hétfő

Hofstede dimenziók - 5. Bizonytalanság kerülés



A bizonytalanság kerülés dimenzió aszerint vizsgálja az egyes kultúrákat, hogy mennyire törekszenek bennük az emberek a környezetükkel kapcsolatos bizonyosságokra, törvényszerűségek biztosítására rituálékkal, hagyományokkal, szokásokkal, vallási magyarázattal vagy akár jogszabályokkal, illetve mennyire céljuk a felfedezés, a rácsodálkozás. 

A bizonytalanság kerülő kultúrák (pl.: mediterrán országok és Kelet-Európa) szerint ami más, az veszélyes. Az ismerős kockázat elfogadható, de a kétértelmű helyzetek és az ismeretlen kockázatok ijesztőek. Ezekkel inkább nem is foglalkozunk. A szabályok akkor is fontosak, ha soha nem működnek. Szigorú tabuk mentén határozható meg, hogy mi piszkos, rossz vagy illetlen. Egyetlen igazság létezik: a miénk. Aki kíváncsi, hamar megöregszik.

A bizonytalanságtűrő kultúrákban (pl.: skandináv országok) élőket a különbözőség kíváncsivá teszi. A kétértelmű helyzetek és ismeretlen kockázatok nem okoznak kényelmetlenség érzetet. A szabályokat csak a legszükségesebb esetekre korlátozzák. Agressziót és érzelmeket elrejtik. A deviáns és innovatív ötleteket tolerálják.

A kelet-európai kultúrák jellemzően átlag felett bizonytalanság kerülők, a magyar érték nem számít kirívónak. A kedvenc példám a húgom története, de sajnos nem emlékszem, honnan jött az, aki azt mondta neki, hogy a legfurább Magyarországon, hogy az emberek nem az időjárásnak, hanem az évszaknak megfelelően öltöznek.

A magyar bizonytalanság kerülő magatartásra a legütősebb példák egyike a devizahitelezést kivizsgáló bizottság meghallgatásán Dr. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szájából elhangzó reakció volt: „A jegybank stabilitási jelentései utaltak arra, hogy itt van egy kockázat. De nem követeltek vagy javasoltak intézkedést.” A figyelmeztetések kizökkentették őt a kényelmi zónájából, de mivel nem érzékelt cselekvési kényszert (valóban nem követelt beavatkozást sem a jegybank sem más), és nem volt számára követhető cselekvési minta, ezért inkább visszahúzódott a megszokott biztonságba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése